RACHEL SERMANNI – DREAMER AWAKE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Navigator Records

“Dreamer Awake” is de vijfde soloplaat van de nu 32-jarige Schotse folkzangeres en songschrijfster Rachel Sermanni uit Carrbridge. Deze artieste met Italiaanse roots is voor ons geen onbekende meer sinds we in 2015 haar toenmalige cd “Tied To The Moon” van een recensie mochten voorzien. We noemden haar muziek destijds poëtisch, intiem, mysterieus en intrigerend en de liedjes werden door haar gezongen met een fragiel stemmetje dat gelijkenissen opriep met werk van bands als ‘Mazzy Star’ en ‘Big Thief’.

Zij laat zich bij het componeren van haar liedjes inspireren door folkartiesten die in hun songs telkens weer verhalen weten te vertellen zoals Van Morrison, Bob Dylan, Eva Cassidy of Joni Mitchell. Op haar nieuwe album “Dreamer Awake” brengt Rachel Sermanni deze keer elf eigen composities in een vergelijkbare sfeer als bij haar vorige platen. De nummers kwamen al zo’n drie jaar geleden tot stand tijdens een opwellende creatieve bui. De songs werden echter onlangs pas ‘live on tape’ opgenomen in de ‘Middlefarm Studios’ in het zuidwestengelse graafschap Devon met Peter Miles als co-producer.

Voor de muzikale begeleiding werd een beroep gedaan op Paul Santner op elektrische gitaar, James Banner op elektrische basgitaar en contrabas, Declan Forde op piano, Elio Evangelou op elektrische en akoestische gitaar en Max Andrjewski op drums en percussie. De meeste van deze muzikanten hebben een carrière in de wereld van de betere jazzmuziek waar jamsessies schering en inslag zijn.

Voor de songteksten is Rachel Sermanni deze keer heel hard gaan grasduinen in haar privéleven. Haar ervaringen bij het moederschap, gekoppeld aan de verwerking van de slechte afloop van een langdurige liefdesrelatie deden haar diep in eigen ziel kijken. Dat leverde liedjes op met een scherpe, soms pijnlijke rand en heel wat zware emotionele momenten. De twee nummers die we in een live-uitvoering op de bijgaande video’s hebben meegegeven illustreren dit zeer goed: eerst is er het confronterende afscheidsliedje “True Love Lets Go” en daarna volgt de meest recente single uit dit album met het breekbaar gezongen emo-nummer “Killer Line”.

Andere emoties opwekkende songs zijn “Choosing Me”, het zeer melancholische maar muzikaal melodieuze “Jacob”, het aan haar 5-jarige dochter Rosa opgedragen liedje “In Her Place”, het op werk van Natalie Merchant lijkende “Big Desire” en de naar een betere toekomst vooruitblikkende slotsong “Looking Around”. Rachel Sermanni heeft in de voorbije decennia veel getourd over de hele wereld en in voorprogramma’s opgetreden voor o.a. ‘Mumford & Sons’, Ron Sexsmith, Elvis Costello, John Grant en Charlie Cunningham. Ze debuteerde op plaat in 2012 met het album “Under Mountains” en in 2015 bracht ze haar tweede plaat “Tied To The Moon” op de markt die vier jaar later een vervolg kreeg met het album “So It Turns”. Maar deze vierde soloplaat “Dreamer Awake” zou best wel eens haar mooiste realisatie uit haar muzikale carrière kunnen worden.

(valsam)